Savršeni krumpiri au gratin

Savršeni krumpiri au gratin

Krumpiri au gratin jedan su od mojih omiljenih jela od krumpira. Ovaj recept nudi nježne, kremaste krumpire prekrivene hrskavim, zapečenim sirom. Zamislite krumpire au gratin kao složene krumpire s dodatnim sirom. Dok se jelo peče, sirasti umak se zagrijava i stvara zlatnu koricu na narezanim krumpirima. Taj nevjerojatno kremasti, sirasti sloj upravo je ono što “au gratin” znači na francuskom jeziku.

Ovi krumpiri su iznimno ukusni, uvijek impresioniraju i nikada ne razočaraju. Svi kojima smo ih poslužili obožavaju ih!

Ključni sastojci

Krumpiri: Najbolji izbor su Yukon Gold krumpiri. Ovi krumpiri dobro podnose umak i ne raspadaju se tijekom kuhanja.

Maslac i brašno: Ovi sastojci čine roux, koji zgušnjava kremasti sirasti umak. Ne treba vam puno, jer krumpiri tijekom kuhanja ispuštaju škrob, što pomaže prirodnom zgušnjavanju umaka.

Mlijeko i vrhnje: Ovi sastojci se kombiniraju za izradu našeg umaka. Većinom koristimo mlijeko, ali volimo dodati malo vrhnja za bogatiji okus.

Sir: Za sirasti umak koristimo dva vrste sira: srednje oštar cheddar i sir Colby Jack koji se lako topi. Možete eksperimentirati i s drugim sirom, poput Gruyère, oštrijeg cheddara, fontine ili drugih.

Sol, papar i češnjak u prahu: Ovi začini daju okus umaku i krumpirima. Češnjak u prahu dodaje suptilan okus češnjaka, a granulirani češnjak također dobro funkcionira.

Kako pripremiti najbolje krumpire au gratin

Savjet 1: Pripremite sirasti umak

Ovaj umak priprema se na način sličan klasičnom umaku za macaroni and cheese. Otopite maslac, umiješajte brašno, a zatim dodajte mlijeko i vrhnje. Kada se umak zagrije i zgusne, umiješajte sir i malo dodatnog maslaca. To je jednostavno i nevjerojatno ukusno s krumpirima. (Dodatni maslac daje lijep sjaj umaku).

Savjet 2: Pripremite krumpire

Ogulite krumpire, ali taj korak možete preskočiti ako želite. Narežite ih na tanke kriške pomoću kuhinjskog noža ili mandoline. Mandolina je brza i osigurava da svaka kriška bude iste debljine (samo pazite na prste).

Savjet 3: Složite jelo

U posudu za pečenje stavite malo umaka, zatim sloj krumpira, malo sira, pa opet umak. Ponovite postupak, a završite s konačnim slojem umaka i više sira na vrhu.

Savjet 4: Pecite dok ne postane mjehurićasto

Pecite krumpire bez pokrivača na 190°C dok gornji sloj ne postane zlatno smeđi i rubovi ne budu mjehurićasti. Možete provjeriti jesu li krumpiri gotovi pomoću ražnja; trebao bi lako prolaziti kroz njih. U našem pećnici to traje oko 45 minuta.

Savjeti za pripremu unaprijed

Krumpiri au gratin savršeni su za pripremu unaprijed. Možete složiti jelo dan prije. Čvrsto ga pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak preko noći. Kada ste spremni za kuhanje, pecite ga bez pokrivača sljedeći dan.

Također možete potpuno ispeći jelo unaprijed. Ostavite da se ohladi, a zatim ga stavite u hladnjak do 3 dana. Da biste ga ponovno zagrijali, pokrijte posudu aluminijskom folijom i pecite dok ne postane vruće i mjehurićasto.

Možete i unaprijed pripremiti krumpire. Ogulite i narežite ih, a zatim ih uronite u zdjelu hladne vode. Održavat će se dobro do 12 sati, a možda i malo duže, ali ne duže od 24 sata. Ne čuvajte narezane krumpire bez vode, jer će postati sivi.

Preporuke za posluživanje

Krumpiri au gratin izvrsno se slažu s blagdanskim jelima i obilnijim večernjim obrocima. Mojoj obitelji posebno se sviđaju za Dan zahvalnosti. Isprobajte ih uz jedno ili više naših blagdanskih recepata, poput pečenog purana, pečenog mesa, pečenog goveđeg mesa ili brisketa.

Oni su također odlični uz obilnije večernje obroke. Isprobajte ih s pečenim svinjsko mesom, pečenom piletinom, mesnim okruglicama, mariniranim odrescima ili pečenim lososom. A savršeni su i uz jednostavne povrtne priloge. Volimo ih poslužiti uz pečene mrkve, pečeni brokuli, dinstane mahune ili pečeni kupus.

Još recepata s krumpirima

  • Pire krumpiri
  • Pečeni krumpiri
  • Krumpir palačinke
  • Savršeni krumpiri au gratin

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 45 minuta

Ukupno vrijeme: 1 sat i 15 minuta

Ovi krumpiri au gratin su zaista jedno od mojih omiljenih jela od krumpira, a svi koje smo ih poslužili ih obožavaju. Yukon Gold krumpiri su moj najbolji izbor za ovo jelo, jer se dobro drže u umaku. Postaju nježni, ali ne kašasti.

Potrebni sastojci

  • 2 kilograma Yukon Gold krumpira (907g)
  • 3 žlice maslaca, plus više za posudu (42g)
  • 2 žlice brašna
  • 1 ½ šalice punomasnog mlijeka (355ml)
  • ½ šalice vrhnja (118ml)
  • ¾ žličice fine morske soli
  • ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra
  • ¼ žličice češnjaka u prahu
  • ½ šalice naribanog Colby Jack sira, 2 unce (56g)
  • 1 ¾ šalice naribanog srednje oštrog cheddara, podijeljeno, 7 unci (200g)

Upute

  1. Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°C. Podmažite posudu za pečenje dimenzija 20×20 cm maslacem.
  2. Pripremite umak: U srednjoj tiganju otopite 2 žlice maslaca na srednjoj vatri. Umiješajte brašno da dobijete roux i kuhajte 1 minutu. Polako umiješajte mlijeko i vrhnje. Kuhajte, često miješajući, dok smjesa ne postane glatka i zgusnuta. Začinite solju, paprom i češnjakom u prahu.
  3. Dodajte preostalih 1 žlicu maslaca, Colby Jack i ½ šalice cheddara. Umiješajte dok se sir ne otopi i umak ne postane gladak.
  4. Pripremite krumpire: Ogulite krumpire i narežite ih na kriške debljine 3 mm.
  5. Složite: U pripremljenu posudu stavite tanki sloj umaka. Dodajte sloj kriški krumpira, malo pospite cheddar sirom, a zatim dodajte još umaka.
  6. Ponovite slojeve (krumpiri, cheddar, umak) dok ne iskoristite sve krumpire, završavajući s konačnim slojem umaka i preostalim cheddar sirom na vrhu.
  7. Pecite: Pecite bez pokrivača dok gornji sloj ne postane zlatno smeđi i ražanj lako prolazi kroz krumpire, 40 do 55 minuta. Ostavite da odstoji 20 minuta prije posluživanja kako bi se jelo stisnulo i lakše se serviralo.

Čuvanje

Ostavite da se ohladi, a zatim stavite u hladnjak do 3 dana. Ponovno zagrijte u mikrovalnoj pećnici ili u pećnici na 190°C, pokriveno aluminijskom folijom. Ne preporučujemo zamrzavanje ovog jela zbog promjene teksture.


Najčešća pitanja (FAQ)

Kako mogu unaprijed pripremiti krumpire au gratin?

Možete složiti jelo dan prije, pokriti ga plastičnom folijom i staviti u hladnjak. Kada ste spremni za kuhanje, pecite ga bez pokrivača.

Koje vrste sira mogu koristiti za krumpire au gratin?

Osim cheddar i Colby Jack sira, možete koristiti Gruyère, fontinu ili oštrije vrste cheddara.

Koliko dugo mogu čuvati krumpire au gratin u hladnjaku?

Krumpiri au gratin mogu se čuvati u hladnjaku do 3 dana. Prije posluživanja, ponovno ih zagrijte.

Koji su najbolji krumpiri za ovo jelo?

Yukon Gold krumpiri su najbolji izbor jer se dobro drže u umaku i ne raspadaju se.

Kako znati kada su krumpiri au gratin gotovi?

Krumpiri su gotovi kada gornji sloj postane zlatno smeđi, a ražanj lako prolazi kroz njih. To obično traje između 40 i 55 minuta pečenja.

If you like this post you might also like these

More Reading

Post navigation

Kremaste sklopljene krompiri

Kremaste sklopljene krompiri su savršeno jelo za sve prilike, posebno za blagdanske večere. Ovaj recept kombinira slatko crveni luk, timijan i kremasti umak s Gruyère sirom, stvarajući bogatu i uku

Leave a Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

back to top