Recept za pečeni svinjski file s medenom sojinom glazurom je jednostavno neodoljiv. Svinjetina postaje sočna, mekana i iznimno ukusna. Ovaj recept je jedan od naših najdražih i vjerujemo da će postati i vaš favorit!
Naši čitatelji već neko vrijeme traže recept za svinjski file. Mnogi od vas obožavaju naš recept za svinjski file s jabukama, pa smo smatrali da je dijeljenje našeg omiljenog recepta za pečeni svinjski file prirodan sljedeći korak.
Svinjski file je izvrstan komad mesa. Obično je povoljniji od drugih velikih pečenja, brzo se priprema u pećnici, a uz našu medenu sojinu glazuru, koja se sastoji od sojinog umaka, kadulje i meda, svaki put ispadne nevjerojatno sočan i pun okusa.
Sadržaj...
Ključni sastojci
Svinjski file
Ovaj recept zahtijeva svinjski file bez kostiju težine oko 1,5 do 2 kilograma. Možete koristiti i srednji ili nešto manji komad. Sve između 1 do 2 kilograma dobro će funkcionirati. Nemojte zamijeniti svinjske filete, jer su manji i brže se kuhaju. Ako imate filete, preporučujemo da isprobate naše recepte za svinjski file s jabukama ili svinjski file s paprikama.
Sojin umak
Osnova naše medene sojine glazure je sojin umak s smanjenim udjelom natrija (ili smanjeni tamari).
Kadulja
Bit će vam potrebna svježa kadulja. Kombinacija kadulje i sojinog umaka može zvučati neobično, ali čini ovaj svinjski file nevjerojatno ukusnim. Savjeti za sušenu kadulju nalaze se ispod recepta.
Češnjak i đumbir
Koristimo puno češnjaka, čak 6 češnjeva, a zatim naribamo malo svježeg đumbira za dodatnu pikantnost.
Med i smeđi šećer
Ovi sastojci uravnotežuju slanost sojinog umaka i pomažu da glazura postane ljepljiva, sjajna i blago karamelizirana u pećnici.
Dijon senf
Malo Dijona zaokružuje glazuru i dodaje malo kiselosti. Osim toga, senf i svinjetina su uvijek savršen spoj.
Ocat od rižinog vina
Kapljica nezačinjenog octa od rižinog vina (potražite bocu s zelenim poklopcem) daje glazuri dovoljno “živosti” da ne bude preslatka.
Papar u flaksu
Ako imate, gochugaru (korejski papar u flaksu) je izvrstan u ovom receptu. Papar Aleppo ili mljeveni crveni papar također dobro funkcioniraju.
Kako pripremiti svinjski file (Moj omiljeni način!)
Savjet 1: Pripremite glazuru.
Ova glazura dolazi od chefa Richarda, a prvi put kada smo je isprobali, bili smo oduševljeni koliko je ukusna. Tako je jednostavna za pripremu! U lonac dodajte češnjak, kadulju, sojin umak, med, smeđi šećer, senf, ocat, đumbir i papriku. Pirjajte oko 4 minute, dok se malo ne zgusne. To je to.
Savjet 2: Priprema svinjskog fileta.
Ovisno o vašem komadu, možda ćete primijetiti sloj masti na vrhu. Ako ga imate, sretnici! Urezujte ga u uzorak križa i pecite svinjetinu s masnom stranom okrenutom prema gore kako bi se sama marinirala dok se kuha. Ako vaš komad nema masnoće, ne brinite. Svinjetina će i dalje ispasti nevjerojatno sočna i mekana (naš komad nije imao masnoću na slikama!).
Savjet 3: Zapečite svinjetinu prije pečenja.
Kako biste dodali okus i boju, začinite svinjski file solju i paprom, a zatim ga zapečite sa svih strana u vrućoj tiganju s malo ulja. Ovaj korak stvara zlatnu koricu koja je nevjerojatna. Ako je vaše pečenje predugo da stane u tiganj, jednostavno ga prerežite na dva manja komada i zapečite ih odvojeno. Nakon što ste ga zapečeli sa svih strana, premažite ga s malo medene sojine glazure prije nego što ga stavite u pećnicu.
Savjet 4: Pecite svinjetinu.
Svinjski file brzo se kuha u pećnici, otprilike 40 do 50 minuta na 190°C za pečenje od 1,5 do 2 kilograma. Ova temperatura je dovoljna da karamelizira glazuru bez da je izgori. Dok se peče, otvorite vrata pećnice svake 10 minuta i premažite još malo glazure kako biste stvorili ljepljivu, zlatnu koricu izvana. Ovo ćete ponoviti otprilike četiri puta tijekom pečenja.
Za najsocniji rezultat, kuhajte svinjetinu dok unutarnja temperatura ne dosegne 60°C, a zatim je ostavite da odmori. Dok stoji, temperatura će se povećati za nekoliko stupnjeva, dolazeći do savršene, mekane zone. Na slici iznad možete vidjeti termometar za pečenje umetnut u naš file, ali standardni unutarnji termometar također dobro funkcionira.
Savjet 5: Ostavite pečenje da odmori.
Izvadite pečeni svinjski file iz pećnice, pokrijte ga labavo aluminijskom folijom i ostavite da odmori 15 minuta. Ovo pomaže da temperatura malo poraste i omogućuje da se sokovi redistribuiraju, držeći svaki rez sočnim i mekanim.
Savjet 6: Smanjite glazuru.
Dok svinjetina odmara, dovedite preostalu glazuru do vrenja i kuhajte dok ne postane gusta poput umaka. Budući da smo koristili istu četku za premazivanje sirove svinjetine, kuhanje glazure osigurava da je sigurno poslužiti. Da biste bili dodatno sigurni, provjerite da glazura dosegne 74°C prije posluživanja s vašim pečenim svinjskim filetom.
Prijedlozi za posluživanje
Imate mnogo opcija za posluživanje ovog pečenog svinjskog fileta. Ja ga režem na debele kriške i prelijem s malo smanjene glazure. To je nevjerojatno. Volim poslužiti kriške svinjetine uz pire krumpir ili krumpir gratin i salatu od leda s našim japanskim dresingom od mrkve i đumbira. Također je ukusno s jednostavnim povrćem poput pečenih mrkvi, pirea od cvjetače, kuhanog kupusa s limunovim maslacem, brašnog komorača ili pečenog butternut tikve.
Ili, zabavite se s osvježavajućom salatom poput naše salate od narezane komorača, salate od breskve i burrate, salate od napa kupusa, salate od svježih zelenih mahuna s hrskavim šalotkom, ili ove kremaste salate od avokada s krastavcem.
Još recepata sa svinjetinom
- Pekarski svinjski rebarci
- Punjene svinjske kotlete – s jabukama, lukom i sirom
- Savršena svinjetina iz pećnice
- Pečena šunka s medom i smešnim šećerom
- Ili pregledajte sve naše recepte sa svinjetinom!
Ovaj svinjski file s našom sojinom, kaduljom i medenom glazurom je zapanjujući. Obožavamo ga za proslave, ali ga možete pripremiti i za opušteniji obrok. Tajna je premazivanje glazure na svinjetinu svake 10 minuta dok se peče. Ne brinite, svinjetina se peče samo oko 45 minuta, tako da nećete dugo biti pored pećnice!
Najčešća pitanja (FAQ)
Kako odabrati pravi svinjski file?
Odaberite svinjski file bez kostiju težine između 1,5 i 2 kilograma. Srednji ili manji komadi također su dobri, ali izbjegavajte svinjske filete jer se brže kuhaju.
Kako znati kada je svinjski file gotov?
Unutarnja temperatura svinjskog fileta trebala bi doseći 60°C. Nakon pečenja, ostavite ga da odmori kako bi temperatura porasla na savršenih 63°C.
Koje su najbolje priloge uz svinjski file?
Preporučujemo pire krumpir, pečene mrkve, salate ili povrće na pari. Također, odličan je uz gratinirane krumpire ili salate od svježeg povrća.
Kako pohraniti ostatke svinjskog fileta?
Ostatke svinjskog fileta čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3-4 dana. Možete ih i zamrznuti do 3 mjeseca.
Može li se svinjski file pripremiti unaprijed?
Da, svinjski file možete marinirati unaprijed i čuvati u hladnjaku do 24 sata prije pečenja. Tako će meso biti još sočnije i punijeg okusa.





Leave a Comment