Kremaste sklopljene krompiri su savršeno jelo za sve prilike, posebno za blagdanske večere. Ovaj recept kombinira slatko crveni luk, timijan i kremasti umak s Gruyère sirom, stvarajući bogatu i ukusnu poslasticu koja će oduševiti svakog gostiju. Bez obzira jeste li ljubitelj klasičnih krompira ili želite nešto novog, ovaj recept vam garantira uspjeh.
Sadržaj...
Ključne sastojke
Krompiri: Za sklopljene krompiri volimo Yukon Gold krompire. Oni se dobro drže u umaku i ne raspadaju se u pure. U fotografijama nismo skidali kožu, ali možete to učiniti ako želite. Volimo ih na oba načina, posebno s tanjom kožom kao što su Yukon Gold krompiri.
Maslac i brašno: Ovi sastojci čine roux, koji deblja umak. Ne treba puno, jer krompiri pri kuhanju oslobađaju škrob, koji prirodno deblja umak.
Mlijeko i krem: Ovi sastojci čine naš umak. Koristimo uglavnom mlijeko, ali volimo učiniti ga malo bogatijim s malo kreme.
Sir: Da bismo ovo malo učinili sirnim, dodajemo obilnu količinu sitno sjeckanog Gruyèrea, koji se dobro topi i ima lijepu orašastu, maslačnu aromu. Možete eksperimentirati s drugim sirovima, poput srednjeg ili blagog cheddara, fontine ili Parmigiano-Reggianoa. Ako ste vegetarijanac, provjerite pakiranje da biste bili sigurni da je sir vegetarijanski prijateljski.
Sol, papar i mljeveni bijeli luk: Ovi sastojci ukuse umak i krompir. Mljeveni bijeli luk dodaje blagi ukus bijelog luka, a granulirani bijeli luk radi isto tako dobro.
Kako pripremiti najbolje sklopljene krompiri
Savjet 1: Pripremite sirni umak
Ovaj umak je stvarno jednostavan. Počnite kuhajući sitno sjeckani luk u maslacu dok ne postane mekan i miriše slatko (luk će aromatizirati umak). Zatim umutite brašno i polagano dodajte mlijeko i kremu. Kada počne mjehurati i debljati, dodajte Gruyère i malo dodatnog maslaca. Dodatni maslac dodaje savršen sjaj umaku.
Savjet 2: Pripremite krompir
S krompirom se koljem između pečenja i nepečenja. Volim kako izgleda gornji dio kada je koža ostavljena, ali pečeni krompiri postaju malo mekši. Totally up to you! Kada odlučite, koljite krompir tanjirima s kuhinjskim nožem ili mandolinom. Mandolina je brza i drži svaki rez istih debljina (samo pazite na prste).
Savjet 3: Sastavite
Slojevite sve u pekač: malo umaka, sloj krompira, malo više Gruyèrea, zatim malo više umaka. Ponovite, a zatim završite s konačnim slojem umaka i malo više sira na vrhu.
Savjet 4: Pečite dok se ne mjehure
Sklopljene krompiri pečemo otkriveni na 190°C dok se vrh ne počne zlatiti i rubovi se ne počnu mjehurati. Možete provjeriti jesu li krompiri gotovi s vilicom. Treba se lako probiti. U našoj pećnici ovo traje otprilike 45 minuta.
Savjeti za pripremu unaprijed
Ovi sklopljeni krompiri savršeni su za pripremu unaprijed (trick koji koristim kada pripremam ovaj recept za blagdane ili Dan zahvalnosti). Možete pripremiti jelo dan prije. Prekriite ga čvrsto folijom i stavite u frižider noću. Kada ste spremni kuhati, pečite krompiri sljedećeg dana otkriveni. Možete i potpuno peći unaprijed. Ostavite ih da se ohlade, a zatim stavite u frižider do 3 dana. Da biste zagrijali, prekriite pekač folijom i pečite dok ne postanu vrući i mjehuri.
Možete i pripremiti krompir unaprijed. Skidajte kožu i koljite ih, a zatim ih potopite u posudu s hladnom vodom. Dobro će držati do 12 sati, a možda i malo dulje, ali ne dulje od 24 sata. Ne čuvajte koljene krompiri bez vode, jer će postati sivi.
Predlozi za posluživanje
Ovi kremasti, sirni krompiri čine savršenu prigodnu poslasticu, posebno tijekom blagdanskih sezona. Volim ih s blagdanima, pečenim prsutom, domaćim brisketom i blagdanima glaziranim šunkom. Također se lijepo slažu s klasičnim glavnim jelima poput prženog pilećeg mesa, pečenog pilećeg mesa ili pečenog lososa. Kao prigodna jela, savršeni su uz zelene grahove, pečene zelene grahove i prženog špinata, a volim ih i s pečenim mrkvama (jer se kremasti umak lijepo slaže s mrkvama, također).
Više recepata s krompirom
- Klasik krompiri au gratin
- Domaći puri
- Pečeni krompiri
- Kremasti krompir salata
- Sirni sklopljeni krompiri
Zaključak
Kremasti sklopljeni krompiri su savršeno jelo za sve prilike, posebno za blagdanske večere. Ovaj recept kombinira slatko crveni luk, timijan i kremasti umak s Gruyère sirom, stvarajući bogatu i ukusnu poslasticu koja će oduševiti svakog gostiju. Bez obzira jeste li ljubitelj klasičnih krompira ili želite nešto novog, ovaj recept vam garantira uspjeh.
Najčešća pitanja
Koliko dugo se mogu sklopljeni krompiri čuvati u frižideru?
Sklopljeni krompiri mogu se čuvati u frižideru do 3 dana. Ostavite ih da se ohlade, a zatim stavite u frižider. Da biste zagrijali, prekriite pekač folijom i pečite dok ne postanu vrući i mjehuri.
Mogu li se sklopljeni krompiri pripremiti unaprijed?
Da, sklopljeni krompiri se mogu pripremiti unaprijed. Možete pripremiti jelo dan prije. Prekriite ga čvrsto folijom i stavite u frižider noću. Kada ste spremni kuhati, pečite krompiri sljedećeg dana otkriveni.
Može li se koristiti drugi sir umjesto Gruyèrea?
Da, možete koristiti drugi sir umjesto Gruyèrea. Možete eksperimentirati s drugim sirovima, poput srednjeg ili blagog cheddara, fontine ili Parmigiano-Reggianoa.
Koliko dugo se sklopljeni krompiri trebaju peći?
Sklopljeni krompiri trebaju peći otprilike 45 minuta na 190°C dok se vrh ne počne zlatiti i rubovi se ne počnu mjehurati.
Može li se koristiti drugi luk umjesto crvenog luka?
Da, možete koristiti drugi luk umjesto crvenog luka. Možete koristiti bijeli luk ili zeleni luk, ali crveni luk dodaje slatkoću i aromu koju volimo u ovom receptu.





Leave a Comment