**Slanom pršutom s medom i brašnom u pećnici**

**Slanom pršutom s medom i brašnom u pećnici**

Slanom pršutom s medom i brašnom u pećnici je jednostavan i ukusan recept koji će oduševiti sve vaše goste. Ovaj recept koristi slanom pršut s kožom i kosti, koji je već pečen, što znači da je većina posla gotova. Glazura od meda i brašna je jednostavna i ukusna, a proces pripreme je lagan i brzi.

Glavni sastojci

Za ovaj recept potrebni su slanom pršut, jabučni sok i glazura. Slanom pršut možete koristiti pečeni ili dimljeni, a ja osobno preferiram pršut s kožom i kostima jer ostaje malo vlažniji i sukljadi. Jabučni sok koristite dva puta: prvo ga dodate u pećnicu kako bi pršut ostao vlažan tijekom zagrijavanja, a zatim kao osnovu za glazuru. Možete koristiti komercijalni jabučni sok ili svježe pritisnut jabučni sok, koji dodaje dodatni ukus jabuke.

Slanom pršut

Počnite s pečenim ili dimljenim pršutom. Dimljeni pršut dodaje puno ukusa, ali i pečeni pršut je odličan izbor. Preferiram pršut s kožom i kostima jer ostaje malo vlažniji i sukljadi, ali i bez kože i kosti radi se. Ovisno o prodavaču, pršut možda još uvijek ima kožu, što je odlično jer to znači da ćete imati dovoljno masti za glazuru.

Jabučni sok

Jabučni sok koristite dva puta: prvo ga dodate u pećnicu kako bi pršut ostao vlažan tijekom zagrijavanja, a zatim kao osnovu za glazuru. Možete koristiti komercijalni jabučni sok ili svježe pritisnut jabučni sok, koji dodaje dodatni ukus jabuke.

Glazura

Naša glazura za pršut sastoji se od jabučnog soka, brašna, meda, dijonskog umaka, jabučnog vina, Worcestershire umaka, crnog papra i svežeg korijandera. Glazura se vrlo lako priprema i možete je pripremiti tjedan unaprijed.

Kako pripremiti glazirani pršut

Ovaj recept pretpostavlja da koristite već pečeni pršut. Priprema traje oko 30 minuta, a kuhanje oko 2 sata i 10 minuta, što ukupno daje 2 sata i 40 minuta.

Priprema pršuta

Većina pršuta dolazi s kožom na vrhu i ponekad uz bokove. Također ćete vidjeti izloženu mast koja je blago obojena zbog dimljenja. Mi ćemo ukloniti samo kožu i zadržati svu mast kako bi glazura mogla dobro prilijeći. Evo kako:

  • Uklonite kožu: Koristite oštricu noža da otresete kožu, ostavljajući cijeli sloj masti. Možete kožu otresati u trakama ili podignuti rub kože i koristiti prste da je lagano uklonite. Kada otpnete jedan kut, obično se lako uklanja.
  • Označite pršut: Napišite plitke linije od 1/4 inča na cijeloj izloženo masti (i bilo kojem vidljivom mesu), ali ostavite ravnu stranu. Napišite linije u obliku križa. To pomaže glazuri da se upije i prilije kao pršut peče u pećnici.

Lagano pečenje pršuta

Postavite pršut na rešetku za pečenje u pećnicu, dodajte jabučni sok u pećnicu, zatim lagano prekriveni folijom i stavite u pećnicu na 180°C. Pečite dok temperatura unutrašnjosti ne dosegne oko 46°C. Ovaj postupak zagrijava pršut kroz cijelo tijelo. Još nema glazure, samo ga zagrijavamo.

Priprema glazure

Glazura se vrlo lako priprema. Dodajte sve sastojke u mali lonac i zagrijajte na umjerenoj temperaturi. Umijesajte dobro, a zatim ostavite da se kuha na umjerenoj temperaturi dok se malo ne zgusne. Dok se kuha, šećer i med se tope i blago karameliziraju, pretvarajući smjesu u sjajnu, sirupastu glazuru. Pažljivo pratite kako ne bi pregrejala.

Glaziranje pršuta

Kada je pršut zagrijan, uklonite foliju i nanesite generozan sloj glazure. Zatim povećajte temperaturu pećnice na 190°C i pečite oko 40 minuta, ili dok temperatura unutrašnjosti ne dosegne oko 60°C. Nastavite graditi glazuru dok se peče. Svakih 10 do 15 minuta otvorite pećnicu i nanesite još jedan sloj glazure. Ja obično dodam 4 do 5 slojeva kako bih stvarno izgradio debelu, sjajnu glazuru.

Kako rezati pršut

Ako niste kupili pršut u spiralama, morat ćete ga sami rezati. Ja preferiram tanje rezove, a postupak je jednostavan nakon što vidite kako to radi. Za pršut bez kosti, jednostavno rezite jednake rezove od jednog kraja do drugog. Za pršut s kostima, evo što treba učiniti:

  • Postavite pršut ravnom stranom prema dolje kako bi ostao stabilan na ploči za rezanje.
  • Koristite oštricu noža da napravite vertikalni rez uzduž kosti, otpuštajući veliki dio mesa.
  • Nastavite raditi oko kosti, otpuštajući velike komade mesa.
  • Uzmite svaki dio i rezite ga na tanke, jednake rezove, rezajući protiv zrna za najmekanji teksturu.

Predlozi za posluživanje

Slanom pršut s medom i brašnom u pećnici poslužite s klasičnim božićnim priložima. Mislim na kremaste krompiriće, slatko-krompiriće, krompiriće u umaku, krompiriće au gratin, pečene mrkve ili prženje zelene grašice na maslinovom ulju. Možete napraviti sendviče s roletama ili poslužiti s koru. Volim kašiku od ribizla, ajvar ili dijonski umak, koji dodaje dobar kontrast prema slatkoj, debeloj glazuri.

Ako hranite veliku grupu, možete okružiti obrok s više prenosivih priloga kao što su makaroni s umakom, kruh s mesom, salata od krompira ili pečene povrće.

Leftoveri i skladištenje

Leftover pršut se odlično čuva. Rezite pršut, zatim prenesite rezove u hermetički zatvoreni spremnik i čuvajte u hladnjaku do 4 dana. Za dulje skladištenje, zamrzite do 3 mjeseca. Da biste zagrijali, dodajte rezove u tiganj s malo vode, prekriveni i zagrijajte na umjerenoj toplini. Ili, omotajte rezove u foliju i zagrijajte u pećnici. Također možete koristiti leftover pršut za pripremu juhe (kao što je pršut i kupus juha), prženog riža, omleta, fritata, doručaka sendviča, pršut sendviča ili salata.

Više božićnih recepata

Pogledajte naše najbolje recepte za pečenu patku, pečeno pile, pečeno svinjetinu ili brisket (dolazi uskoro). Ili, pogledajte sve naše božićne recepte.

Zaključak

Slanom pršutom s medom i brašnom u pećnici možete napraviti ukusan i jednostavan božićni glavni jelo. Ovaj recept koristi već pečeni pršut, što znači da je većina posla gotova. Glazura od meda i brašna je jednostavna i ukusna, a proces pripreme je lagan i brzi. Poslužite s klasičnim božićnim priložima i oduševite sve vaše goste.

Najčešća pitanja

Koliko dugo traje priprema pršuta?

Priprema pršuta traje oko 30 minuta.

Koliko dugo traje pečenje pršuta?

Pečenje pršuta traje oko 2 sata i 10 minuta.

Koliko dugo se pršut može čuvati?

Pršut se može čuvati u hladnjaku do 4 dana ili zamrznuti do 3 mjeseca.

Može li se pršut koristiti za druge jela?

Da, leftover pršut se može koristiti za pripremu juhe, prženog riža, omleta, fritata, doručka sendviča, pršut sendviča ili salata.

Koja su dobra prilozi za pršut?

Dobra prilozi za pršut uključuju kremaste krompiriće, slatko-krompiriće, krompiriće u umaku, krompiriće au gratin, pečene mrkve, prženje zelene grašice na maslinovom ulju, koru, ribizla, ajvar ili dijonski umak.

If you like this post you might also like these

More Reading

Post navigation

Glazura od smeđeg šećera i meda za šunku

Glazura od smeđeg šećera i meda savršeno oblaže pečenu šunku, dajući joj sjajan, ljepljiv i karameliziran završni sloj. Ova glazura čini svaku šunku posebnom, a recept je jednostavan i brz za pripr

Leave a Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

back to top