Međunarodni gastronomski događaj Matuljišs oduševio posjetitelje

27. studenoga 2025. godine – Međunarodni gastronomski događaj Matuljišs, koji je središnji dio projekta Matuljicious/Matuljišs, ponovno je privukao veliki broj posjetitelja i ostavio snažan dojam na publiku. Ovaj događaj, smješten u slikovitom okruženju Matulja, postao je nezaobilazna kulinarska prilika za ljubitelje dobre hrane, vina i jedinstvenih okusa iz cijelog svijeta. U nastavku istražujemo sve ključne detalje o ovom uspješnom događaju, njegovoj povijesti, sadržajima, sudionicima i planovima za budućnost.

Kako je nastao i zašto je važan ovaj gastronomski event?

Međunarodni gastronomski događaj Matuljišs nastao je kao platforma za promociju regionalne kuhinje, vinske kulture te međunarodnih kulinarskih trendova. Osnovni cilj je potaknuti razmjenu ideja, iskustava i okusa među stručnjacima, enthousiastima, turistima, te širim kulinarskim zajednicama. Ovaj događaj već nekoliko godina postaje sve značajniji na karti gastronomskih manifestacija u Hrvatskoj, ali i na mediteranskoj razini. Uključivanjem renomiranih chefova i vrsnih sommeliera, težnja je predstaviti najnovije kulinarske trendove, istaknuti tradicionalne recepte te povezati lokalne i međunarodne kuhinje u jednom jedinstvenom doživljaju.

Okruženje i lokacija – zašto je Matulji idealno mjesto za ovakve manifestacije?

Matulji, smješteni u blizini Rijeke i Opatije, poznati su po svojoj bogatoj povijesti, kulturi i prirodnim ljepotama. Prirodne odlike i blizina mora stvaraju idealne uvjete za gastro-turizam te omogućuju da se ovakav događaj odvija u autentičnom mediteranskom okruženju. Restoran Stancija Kovačići, koji je domaćin ovog događaja, odabran je zbog svoje tradicionalne arhitekture, kvalitetne ugostiteljske ponude i intimne atmosfere koja idealno odgovara konceptu vrhunske gastronomije. Takva lokacija omogućava da se svaki detalj, od prezentacije hrane do vinske selekcije, istakne u najboljem svjetlu.

Ključni sudionici i njihova uloga

U okviru događaja, predstavljeni su vodeći hrvatski te međunarodni chefovi i sommelieri. Među njima su istaknuti profesionalci čiji rad ima značajnu ulogu u oblikovanju prehrambene scene. Glavni chef Vinko Frlan, poznat po svojoj kreativnosti i tradiciji, već godinama predstavlja vrhunske gurmanske delicije s kvarnerskim i istarskim pečatom. S druge strane, chef Inês Beja iz Portugala, vlasnica i kuharica u renomiranom restoranu s Michelin zvjezdicom, dovela je autentične portugalske okuse na stol. Uz njih, važnu ulogu imaju i vinski stručnjaci poput Antonija Rámosa, čiji je zadatak bio predstaviti vinsku ponudu Portugal, zemlju poznatu po svojoj raznolikosti i dugoj tradiciji u proizvodnji vina.

Kako je izgledao glavni restoran i atmosferski doživljaj?

Restoran Stancija Kovačići bio je pretvoren u pravoj vinsko-gastronomsku oazu tijekom događaja. Dekoracija, ambijent i glazba odražavali su mediteransku eleganciju s dozom modernosti. Posjetitelji su imali priliku uživati u šestomjesečnom menu-u, osmišljenom tako da istakne najbolje od portugalske i kvarnerske kuhinje. Atmosfera je bila ispunjena entuzijazmom i željom za upoznavanjem novih okusa, a cijela večer se odvijala uz pažljivo odabranu vinsku kartu koja je predstavila odabrana portugalska vina, savršeno usklađena s pojedinačnim jelima.

Detaljan opis menija i vinskih parova

Glavni meni večeri razlikovao se po sofisticiranoj kombinaciji jela i vina, a svaki sljedeći slijed bio je pažljivo odabran kako bi najbolje istaknuo okus i aromu:

  • Tartare od divlje morske ribe – Chef Vinko Frlan
    Upareno sa pjenušcem Jarbola iz OPG-a Ružić
  • Bacalhau à Brás (tradicionalni bakalar s krumpirom i jajima) – Chef Inês Beja
    Upareno s vinom Encruzado, Quinta Dona Sancha 2022
  • Gnocchi od sipe i svježeg sira – Chef Vinko Frlan
    Upareno s Kastavskom belicom, Kapić 2024
  • Peceni jagnjet s rižotom i špinatom – Chef Inês Beja
    Upareno s Chão da Quinta, Grande Reserva 2018
  • Pileća prsa s vrhnjem od cikle i mirisom timijana – Chef Vinko Frlan
    Upareno s Črjenom zemljom, Kapić 2023
  • Desert: portugalski puding s jajima i vinom Encruzado – Chef Inês Beja
    Upareno s Quinta Seara d’Ordens, Porto White 10 godina

Reakcije posjetitelja i planovi za budućnost

Ovogodišnja manifestacija izazvala je entuzijazam među posjetiteljima, koji su posebno cijenili jedinstvenu priliku za upoznavanje portugalske gastronomije i vina. Fotografije i komentari na društvenim mrežama isticali su dojam izvrsne organizacije, vrhunske hrane i prijateljske atmosfere. Organizatori planiraju proširiti koncept i sljedeće godine uključiti još više zemalja partnera, što bi doprinijelo jačanju međunarodnog karaktera eventa. Osim toga, cilj je dodatno promovirati lokalne proizvođače i gastronomsku baštinu Matulja i širih prekograničnih područja.

Vrijeme je za planiranje sljedeće godine: što očekivati?

U 2026. godini, organizatori najavljuju još veći i raznovrsniji gastronomski festival s međunarodnim sudionicima. Uz tradicionalni četiri i šestobojni meni, planirana su i tematska događanja, radionice za kuhanje s renomiranim chefovima te vinske degustacije na otvorenom. Cilj je objediniti gastronomiju, turizam i kulturu, sve uz jasnu poruku – od matuljskih proizvoda do najboljih internacionalnih okusa. Očekuje se još veće sudjelovanje domaćih i stranih posjetitelja, posebno iz zemalja Europe i mediteranskih država.

Najčešće postavljana pitanja (FAQ) o Međunarodnom gastronomskom događaju Matuljišs

  • Koje su ključne teme i ciljevi ove manifestacije? Glavni ciljevi su promicanje lokalne gastronomije i vina, razmjena iskustava te međunarodna suradnja u gastronomiji i turizmu.
  • Koji chefovi i vinske stručnjaci sudjeluju najčešće? Najčešće sudjeluju Vinko Frlan, Inês Beja, Antonio Ramos, kao i renomirani domaći i međunarodni kuhari i sommelieri.
  • Gdje se održava taj događaj? Glavni prostor je restoran Stancija Kovačići u Matuljima, Hrvatska, a okuplja posjetitelje iz cijelog svijeta.
  • Koje su prednosti sudjelovanja na ovom gastronomsko-vinskom događaju? Mogućnost upoznavanja novih okusa, edukacija, umrežavanje s profesionalcima, te promocija autohtonih i internacionalnih vina i jela.
  • Kako se pripremiti za sudjelovanje ili posjet? Preporuča se unaprijed rezervirati mjesto, upoznati se s programom te spremiti se na nova gastronomskom iskustva.

If you like this post you might also like these

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

back to top