U studenom 2025. godine, Matuljišs međunarodni gastronomski event ponovno je oduševio posjetitelje, potvrdivši svoj status kao najvažniji događaj te tematike u tom dijelu Hrvatske. Ovaj specifični događaj, koji je centralni dio projekta Matuljicious/Matuljišs, okupio je ljubitelje hrane, vina i gastronomije iz cijele regije na jednom mjestu. U 2024. godini, Matuljišs tradicija i internacionalni karakter i dalje se jačaju, proširujući saradnju s poznatim chefovima i vinarima iz inozemstva, posebno iz Portugala.
Sadržaj...
Što je Matuljišs međunarodni gastronomski događaj?
Matuljišs međunarodni gastronomski događaj je godišnja manifestacija koja se održava u Matuljima, a fokusira se na promociju lokalne gastronomije i vina uz podršku međunarodnih kuhara i vinara. Ovaj festival kroz večeri s sedam ili više jela, uparene s pažljivo odabranim vinima, prikazuje bogatstvo okusa i kulinarske tradicije. U 2024., događaj je poseban zahvaljujući sudjelovanju portugalskih vinara i kuhara, čime se ističe globalni značaj manifestacije.
Koje su glavne teme i ciljevi Matuljišs događaja?
- Promocija lokalne i međunarodne gastronomije
- Razvijanje vinske kulture i vinske turističke ponude
- Jačanje suradnje između chefova i vinara iz različitih zemalja
- Pokazivanje bogatstva regionalnih okusa i aroma
- Oživljavanje turističke ponude Matulja i Kvarnera
Najvažnije odlike večeri i vinski uparci
U 2024. godini, u sklopu večeri, gostima su poslužene tradicionalne portugalske delicije, uparene s najboljim vinima te zemlje, od portugalskog vina Chão da Quinta do Grande Reserva 2018 do aromatične Encruzado vino. Glavne 3 značajke večeri uključuju:
- Vrsni chefovi – Vinko Frlan i Inês Beja
- Specijaliteti od morskih plodova, te portugalska jela od janjetine, ribe i sireva
- Vinska uparivanja s naglaskom na portugalske sorte poput Encruzado, Chão da Quinta i Quinta Seara d’Ordens
Kakva su bila najnovija iskustva i planovi za budućnost?
Ovogodišnji događaj naišao je na oduševljenje publike, a sudionici su istaknuli posebnu atmosferu i vrhunske okuse. Organizatori najavljuju dalje proširenje suradnje s međunarodnim chefovima i vinarima, te razvoj dodatnih radionica i degustacija u nadolazećim godinama. U 2025., planira se još veći fokus na edukaciju i promociju lokalnih proizvođača, čime će Matuljišs postati prepoznatljivija destinacija za gurmane i vinske entuzijaste.
Često postavljena pitanja (FAQ)
Koja je svrha Matuljišs međunarodnog gastronomskog događaja?
Glavna svrha je promocija lokalne i međunarodne gastronomije, vinske kulture i razvoj gastronomskog turizma u Matuljima te jačanje suradnje između chefova i vinara.
Kada se održava događaj?
U 2024., događaj se održava u studenom, a točan datum varira iz godine u godinu, obično u drugoj polovici mjeseca.
Koje zemlje i regije sudjeluju?
Glavni gosti su chefovi i vinari iz Portugala, a u prošlosti su sudjelovali i gosti iz Italije, Slovenije i drugih susjednih zemalja.
Kako sudjelovati i rezervirati mjesto?
Sudjelovanje je prvenstveno putem pozivnica ili putem programa za gastronomske turiste, a najavljuje se putem službenih web stranica i društvenih mreža organizatora.
Koje su prednosti sudjelovanja na ovom događaju?
- Upoznajte vrhunske chefove i vinare
- Iskusite autentične gastronomske okuse
- Razvijajte vinsku i gastronomsku kulturu
- Protiv izlaganja turističke ponude Matulja i Kvarnera



Leave a Comment